Весняний авітаміноз та гіповітаміноз – симптоми, лікування та профілактика
Радість від настання весни часто затьмарюється втомою, слабкістю та поганим настроєм. Чому замість припливу сил ми відчуваємо занепад сил та енергії? Відповідь проста: весняна втома викликана авітамінозом чи гіповітамінозом.
Нестача вітамінів в організмі після довгої зими може призвести до неприємних симптомів, які заважають повноцінно радіти життю. Як відрізнити авітаміноз від звичайної втоми, які ознаки не можна ігнорувати та як заповнити баланс поживних речовин? Давайте розберемося, чому виникають дефіцитні стани у дорослих та дітей та дізнаємося, як з ними боротися.

Гіповітаміноз чи авітаміноз – у чому різниця?
Нестачу корисних речовин в організмі називають авітамінозом та гіповітамінозом. Багато хто часто плутає ці поняття, але різниця між ним у ступені вираженості дефіциту, тобто, наскільки організм «голодний» на вітаміни.
Що позначають поняття:
- Авітаміноз. Крайня форма дефіциту. Повна відсутність в організмі вітаміну одного виду.
- Поліавітаміноз. Дефіцит одразу кількох вітамінів, який виникає при одноманітному харчуванні, хронічних захворюваннях чи неправильному засвоєнні організмом поживних речовин.
- Гіповітаміноз. Частковий дефіцит, який проявляється слабкістю, зниженим імунітетом, погіршенням стану шкіри, волосся та нігтів.
Авітаміноз і поліавітаміноз на практиці зустрічаються дуже рідко і, як правило, визначаються у людини у важкому стані, коли нестача вітаміну призводить до невиліковних хвороб чи інвалідності.
Коли лікарі говорять про дефіцитарні стани, то мають на увазі саме гіповітаміноз. Цей діагноз має кілька видів та стадій.

Гіповітаміноз легкого ступеня – незначний дефіцит одного чи кількох вітамінів, який зазвичай проходить безсимптомно чи його прояви неспецифічні. Гіповітаміноз середнього ступеню тяжкості супроводжується погіршенням самопочуття та впливає на якість життя, настрій. Щоб відкоригувати цю стадію дефіцитарного стану, достатньо змінити спосіб життя та харчування.
При важкій стадії дефіциту нутрієнтів страждають внутрішні органи та імунітет, виникають захворювання. Тяжкий гіповітаміноз з глибокою недостатністю вітамінів вже близький до авітамінозу і зазвичай потребує специфічного лікування.
Як підвищити імунітет дорослому? Корисні поради наведені в статті.
Причини весняного гіповітамінозу та авітамінозу
Основною причиною дефіцитарного стану завжди є недостатній або неправильно складений раціон харчування, коли в організм не надходять корисні речовини у потрібній добовій нормі. Залежно від причини гіповітаміноз буває:
- первинний – деякі вітаміни та мінерали не надходять в організм взагалі або в недостатньому об’ємі;
- вторинний – корисні речовини не засвоюються, що спричинено хворобами ШКТ.
Взимку та навесні з продуктами харчування в організм надходять такі важливі нутрієнти, як білки, жири та вуглеводи. З вітамінами та мінералами все складніше. Вони переважно містяться в рослинній їжі, а в холодний сезон її катастрофічно не вистачає в раціоні більшості людей. Отримати необхідні мікро- та макронутрієнти з продуктами важко, що й веде до гіповітамінозу.

Основні причини, що впливають на весняний авітаміноз:
- тривалий прийом ліків (антибіотиків, оральних контрацептивів);
- відсутність або нестача свіжих фруктів, овочів та ягід у щоденному меню;
- втрата вітамінів із продуктів внаслідок термічної обробки, неправильного чи тривалого зберігання у свіжому вигляді;
- вживання консервацій;
- нестача сонячного світла, джерела вітаміну D;
- проблеми із травленням;
- гормональний дисбаланс (під час вагітності, лактації, менопаузи);
- вікові зміни, при яких уповільнюється обмін речовин.
У процесі зберігання овочів багато вітамінів втрачаються. Наприклад, сонячне світло знижує кількість вітаміну В2 у продуктах, а заморожування руйнує вітамін В5. У процесі варіння чи смаження овочі втрачають половину своєї користі. При тривалому зберіганні в овочах (картоплі, моркві, буряку) практично не залишається вітамінів. Витамину К2, який виробляється в кишечнику здорової людини, може не вистачати при виразці або інших кишкових захворюваннях, спричинених неправильним харчуванням.
Свіжі фрукти, ягоди та зелень є рекордсменами за вмістом вітамінів та природних антиоксидантів. Однак їх запаси поступово вичерпуються і навесні на прилавках можна знайти лише тепличні та привізні товари. В них часто немає ані користі, ані смаку. Новий урожай буде ще не скоро, тому вітамінне голодування знайоме багатьом людям.
Погіршують становище шкідливі звички. Куріння та вживання спиртних напоїв заважають повноцінному засвоєнню вітаміну В1. Алкоголь також впливає на якість метаболізму, тому організм не тільки не доотримує, а ще й втрачає корисні речовини.
Основні симптоми весняної нестачі вітамінів
Залежно від ступеня вітамінної недостатності відрізнятимуться і прояви весняного гіповітамінозу Також є деякі відмінності у симптомах, якщо не вистачає конкретного вітаміну. При невеликому дефіциті кількох нутрієнтів симптоми більші внутрішні і виражаються в загальному нездужанні. У міру того, як дефіцит зростає і вітамінів не вистачає ще більше, прояви стають більш вираженими.

Зовнішні симптоми авітамінозу
Нестача вітамінів може виявлятися по-різному. Кожен мікро-і макронутрієнт грає свою роль у формуванні імунітету, побудові тканин і клітин, регуляції обмінних процесів. При гіповітамінозі страждають органи та системи, які не отримують необхідні вітаміни та мінерали.
Ознаки вітамінного дефіциту:
- сухість шкіри, ламкість волосся і нігтів – нестача вітамінів А, В, С та D;
- синці по тілу, стоншення судин і капілярів, швидке старіння шкіри – дефіцит вітаміну С та К;
- рани та виразки повільно гояться – не вистачає вітамінів А, С і групи В;
- крихкість кісток або переломи, які виникають навіть при звичайному падінні – нестача вітамінів А, С, К, D і групи В, а також кальцію та фосфору;
- проблеми зі шкірою та слизовими, поява пігментних плям, стоматиту, тріщин та виразок – дефіцит вітамінів групи В, а також Е, C та D;
- зниження гостроти зору, особливо в сутінках і темряві – нестача вітаміну А.
Знижується опір організму вірусам та бактеріям, ускладнюється перебіг хронічних захворювань, ГРВІ довго не проходять, реабілітація триває довше. Якщо у людини вже був гіповітаміноз, ризик того, що навесні він перейде в авітаміноз, зростає.
Що має бути в домашній аптечці, аби швидко вжити заходів при застуді чи ГРВІ? Читайте корисну інформацію в статті.
Внутрішні симптоми на ранній стадії гіповітамінозу
Перші ознаки дефіциту вітамінів можна помітити ще взимку, якщо на виконання звичайних завдань ви почали витрачати більше сил, а фізичні навантаження стали в тягар.

Це говорить про зниження витривалості та імунного захисту, які проявляються:
- швидкою втомою;
- сонливістю;
- втратою апетиту;
- порушення сну;
- зниженням концентрації уваги та працездатності;
- розбитим станом навіть після повноцінного сну;
- частими ГРВІ;
- порушенням менструального циклу;
- зниженням лібідо та проблемами з потенцією у чоловіків;
- збільшенням частоти інфекційних захворювань чи загостренням хронічних;
- почуттям роздратування та апатії;
- нападами депресії.
Якщо не прислухатися до сигналів організму і не пройти обстеження, авітаміноз прогресуватиме.
Які добрі вітаміни для підвищення імунітету? Вся корисна інформація у статті.
Прояви гіповітамінозу у дітей
Зростаючий організм потребує поживних речовин, а потреба у вітамінах збільшується з віком. Змусити дітей їсти корисні продукти складно, а в сезон дефіциту свіжих фруктів та овочів підвищується ймовірність розвитку авітамінозу та дефіцитарних станів.

Основні ознаки, які вказують на нестачу вітамінів:
- часті та тривалі застуди;
- затримка зростання;
- втома, відсутність інтересу до рухливих, активних ігор;
- неуважність, втрата концентрації у навчанні.
Гіповітаміноз у дітей призводить до зниження імунітету та затримки у фізичному та розумовому розвитку. Особливо небезпечним є дефіцит вітаміну D, який у маленьких дітей призводить до рахіту. Враховуючи нестачу сонячного світла та вітамінів у харчуванні, практично у всіх дітей навесні виникає гіповітаміноз.
Як боротися з весняним авітамінозом
Щоб не допустити дефіциту вітамінів та мінералів, покращити здоров'я та підвищити імунітет, потрібно вживати комплексних заходів. Вони мають бути спрямовані на корекцію харчування, здоровий спосіб життя, достатній відпочинок та прогулянки на сонці.
Розглянемо кожен момент докладніше.

Раціон харчування
Оскільки основне джерело вітамінів – це продукти харчування, важливо переглянути свій щоденний раціон і почати дотримуватись принципів ЗОЖ. Від напівфабрикатів та консервів краще відмовитись. Звертайте увагу на склад продуктів та стежте, щоб раціон був різноманітним. Навесні краще віддавати перевагу замороженим або сезонним продуктам.
У щоденний раціон слід включити:
- Овочі, фрукти та зелень. Джерело вітамінів А, С, Е і К, антиоксидантів. Захищають від застуди, покращують стан шкіри та кісток. Робіть салати, соки, смузі, беріть із собою на роботу на перекушування яблука, банани. Салат можна зробити з капусти із свіжою зеленню.
- Рослинні олії, насіння, горіхи та сухофрукти. Джерело вітамінів A, H, E, D і В5, необхідних для нервової та гормональної системи, шкіри, кісток, волосся. Робіть заправки для салатів, додавайте у мюслі.
- Молочні та кисломолочні продукти. Багаті кальцієм, магнієм, фосфором, вітамінами A, D, В2 і В12. Необхідні для серцево-судинної та нервової системи, кісток та травлення. Молоко, йогурт, кефір і сир обов'язково повинні бути включені в раціон дітей, людей похилого віку для зміцнення кісток і нормалізації ШКТ.
- М'ясні та рибні продукти, бобові та яйця. Містять білок, вітаміни (групи В, РР) та мінерали (йод, селен, цинк, залізо). Необхідні для підтримки м'язової системи, синтезу імунних клітин і ферментів.
- Зернові та хліб. Джерела вітамінів групи В, які відповідають за пізнавальні процеси (пам'ять, увагу, мислення), регулюють кровотворення та згортання крові, стимулюють ріст кісткової та м'язової тканин, підвищують стійкість організму до інфекцій, покращують стан шкіри, волосся, нігтів, слизових.
- Корисні напої. Свіжі соки та смузі, а також морси із заморожених ягід будуть кориснішими за компоти або магазинні соки. Не забувайте пити достатньо води. Вона допомагає виводити токсини з організму, знімає втому та прискорює перетравлення їжі. Також можна додавати в теплий чай мед – потужний природний мультивітамін.

Взимку та навесні при недостатньому асортименті свіжих фруктів та овочів, краще вибирати ті, які краще зберігаються і довго не втрачають своїх властивостей. Наприклад, цибуля і часник багаті на фітонциди і є потужними імуностимуляторами. Морква – джерело каротину, а також калію, магнію та фтору. Болгарський перець добре зберігається і містить велику кількість вітаміну С, а також натрію, кальцію та фосфору. Навесні капуста корисна у квашеному вигляді, вона містить фолієву кислоту, вітамін С та К. Гарбуз багатий на вітамін А, С, E, D, PP. Ці продукти допоможуть зміцнити імунітет та попередити авітаміноз.
Також не забувайте про корисні мікроелементи – мінерали. Вживайте м'ясо, рибу, бобові, зернові продукти, стежте, щоб в меню були мінерали, як кальцій, селен, цинк, фосфор, калій, омега-3.
Режим дня
Правильний режим дня допомагає підтримати імунітет та підвищити витривалість організму. Він також є профілактикою весняного авітамінозу і пов'язаного з ним поганого самопочуття.
Корисні рекомендації:
- Щодня виділяйте час для денного відпочинку під час роботи або після неї. Невелика розминка, прогулянка та здорове харчування в обідню перерву допоможуть переключити увагу та розслабитися з користю для здоров'я.
- Лягайте спати не пізніше 23:00. Так організм встигне відпочити та відновити сили. Повноцінний відпочинок має на увазі сон не менше 8 годин на добу, в один і той же час. Недостатній або уривчастий сон виснажує нервову систему та імунітет, знижує працездатність. Щоб швидше засинати, за годину до відходу до сну не користуйтеся мобільним телефоном та будь-якими гаджетами, щоб очі відпочили і виробився гормон сну мелатонін.
- Не забувайте про фізичну активність. Спорт, активні тренування в залі або ранкова зарядка вдома допоможуть уникнути набору ваги, зняти стрес і підтримувати м'язи в тонусі.
Дотримання режиму корисне як дітям, так і дорослим. Це допомагає сформувати та підтримувати здорові звички та тримати здоров'я під контролем.
Отримання сонячного світла
Необхідний для здоров'я вітамін D можна отримати з продуктів харчування тільки в невеликій кількості. Він виробляється під впливом ультрафіолетових променів, які запускають синтез кальциферолу, необхідного для вироблення імунних клітин та засвоєння кальцію. З середини осені сонячного світла ми отримуємо мало, тому навесні практично у всіх є гіповітаміноз D. Погіршує ситуацію короткий світловий день, який багато з нас практично повністю проводять у приміщенні.

Щоб запобігти дефіциту вітаміну D, необхідно щодня приймати сонячні ванни під час прогулянок на вулиці в ясну погоду. Достатньо 15 хвилин на день перебувати під прямим сонячним промінням, щоб отримати денну норму. Якщо цього не вдається зробити через погоду або графік роботи, допоможуть УФ-лампи, також компенсувати нестачу сонця можна прийомом вітаміну D.
З появою симптомів гіповітамінозу лікарі рекомендують повноцінне харчування для поповнення дефіциту корисних речовин. Однак не завжди вдається щодня вживати різноманітну та корисну їжу. Щоб запобігти дефіциту, лікар може виписати весняний комплекс вітамінів.
Важливо! Вітаміни можна приймати в певній кількості, щоб не допустити передозування. Гіпервітаміноз іноді більш небезпечний, ніж авітаміноз, оскільки вітаміни у таблетках містяться у великій кількості, швидко засвоюються та накопичуються в організмі. Тому потрібно звернутися до лікаря, який підбере необхідне дозування та тривалість курсу терапії, з урахуванням віку, стану здоров'я, наявності хронічних захворювань.
Які вітаміни пити при весняному авітамінозі та гіповітамінозі
Підвищити імунітет у сезон застуд та грипу, а також заповнити нестачу вітамінів допоможуть аптечні препарати і біологічно активні добавки (БАДи). Вони випускаються у вигляді полівітамінів (у складі кілька вітамінів та мінералів) або монопрепарату (з одним активним інгредієнтом). У чому полягає профілактика грипу, ГРВІ та застуди описано в статті.

Вітамінні добавки для дорослих представлені в таблетках і капсулах, а для дітей – у жувальних цукерках, пастилках та сиропі. В ампулах випускаються моновітаміни у підвищених дозах, їх призначають у процесі лікування авітамінозів.
Комплекс вітамінів у весняний період можна приймати для профілактики гіповітамінозу. У полівітаміни кожна речовина міститься в невеликому дозуванні, достатньому для підтримки здоров'я органів та систем. Такі комплекси лікар може призначати курсами.
Монопрепарати, в основі яких тільки одна активна речовина, використовують у лікувальних цілях, при гіповітамінозі середнього чи високого ступеня. Вони зазвичай містять високу дозу конкретного вітаміну і призначаються коротким курсом, в середньому 1-2 тижні.
Виробники випускають вітамінні комплекси, які включають набори мікро- та макроелементів, призначених для певних категорій людей: спортсменів, жінок (під час менопаузи, при вагітності) або чоловіків, для дітей або людей старшого віку, для підтримки імунітету, опорно-рухового апарату.
Важливо не приймати відразу кілька видів полівітамінів, тому що в їх складі можуть бути однакові речовини, що призведе до передозування.
Розглянемо, які види вітамінів важливі навесні.
Вітамін А
Вітамін А або ретинол – жиророзчинний, антиоксидант. Необхідний для:
- імунітету;
- здоров'я шкіри, нігтів та волосся;
- поділу клітин;
- репродуктивної функції;
- засвоєння вітаміну D;
- синтезу гормонів (тестостерону і кортизолу).
Ретинол допомагає підтримувати слизовий бар'єр, знижує ризик пухлин, захищає від ультрафіолету. При його нестачі виникає сухість очей, зниження зору у темряві, швидке старіння шкіри, а також дерматологічні захворювання (псоріаз, екзема), проблеми з виношуванням вагітності у жінок та якістю сперми у чоловіків. Важливий для спортсменів та підтримки хорошої фізичної форми, тому що активізує білковий синтез для набору м'язової маси та прискорює схуднення.
Вітамін А міститься в:
- вершковому маслі;
- молочних продуктах;
- яловичині;
- печінці (яловичій та тріски);
- риб'ячому жирі;
- жовтках яєць;
- помаранчевих овочах та фруктах – моркві, персиках, абрикосах, динях.
Добова потреба у ретинолі у чоловіків – 900 мкг (3000 МО), у жінок – 700 мкг (2300 МО), у дітей – 300-400 мкг (1000-1300 МО). У лікувальних цілях не можна перевищувати добову дозу 3000 мкг (10000 МО) дорослим (в т. ч. вагітним) та 900 мкг (3000 МО) дітям.
Вітамін А сумісний з вітамінами С, Е, залізом та цинком. Несумісний з В12 та вітаміном К.
Вітамін С
Водорозчинний вітамін та антиоксидант, який у вигляді аскорбінової кислоти присутній у фруктах та зелені, а також у невеликій кількості у продуктах тваринного походження.
Вітамін С необхідний для:
- регуляції згортання крові;
- зміцнення судинної стінки;
- роботи центральної нервової системи;
- прискорення регенерації тканин;
- зниження чутливості до алергенів;
- розщеплення жирів;
- синтезу колагену у шкірі;
- виробництва та повноцінного функціонування гормонів;
- захисту від запалень.
Взимку та навесні нестача вітаміну С позначається на імунітеті. Діти та дорослі частіше і довше хворіють на ГРВІ. Симптоми дефіциту аскорбінової кислоти - швидка стомлюваність, сухість шкіри, кровоточивість ясен, повільне загоєння ран та подряпин.
Аскорбінова кислота міститься в:
- шипшині;
- обліпихі;
- перці;
- чорній смородині;
- ківі;
- цитрусових;
- листовій зелені - петрушці, салаті, шпинаті;
- капусті;
- м'ясі;
- печінці.
Добова доза для дорослих – 50-75 мг, для дітей – 40 мг. У період простудних захворювань вітамін С потрібен у підвищених дозах – 100 мг для дітей та 500 мг для дорослих протягом 2-3 тижнів.
Вітамін С добре поєднується із залізом та кальцієм, а також прискорює засвоюваність вітаміну А та Е; несумісний з вітамінами В1 та В12.
Вітаміни групи В
Група водорозчинних вітамінів, необхідних для:
- енергії;
- боротьби зі стресом;
- гарної мозкової активності;
- гарного зору;
- підтримання стану клітин шкіри;
- засвоєння заліза;
- вироблення еритроцитів у крові.
Нестача вітамінів цієї групи призводить до анемії, порушень роботи нервової системи. Дефіцит проявляється у постійній слабкості, поганому настрої, порушенні пам'яті та концентрації, повільному загоєнні ран.
Вітаміни групи В містяться в:
- ікрі та рибі;
- м'ясі;
- печінці;
- горіхах;
- крупах та зернових (кашах, хлібі);
- овочах (картоплі, капусті, моркві, шпинаті);
- фруктах (кавунах, цитрусових, аґрусі);
- зелені;
- сочевиці;
- дріжджах.
Добова доза у кожного вітаміну групи В для дорослих: В1 – 100-300 мг, В2 – 100 мг, В3 – 400-500 мг, В5 – 500-600 мг, В6 – 25 мг, В7 – 5 г, В9 – 400-800 мкг, В1.
Вітаміни групи В для профілактики гіповітамінозу приймають у складі комплексів разом з іншими мінералами. Найчастіше поєднання вітаміну В6 з магнієм. Вітамін В12 несумісний з іншими вітамінами групи В, а також із С, А, Е, залізом і міддю.
Вітамін Е
Жиророзчинний вітамін та антиоксидант, що уповільнює старіння клітин. Його також називають жіночим, або вітаміном молодості. Він також дуже корисний для чоловіків, особливо для спортсменів.
Вітамін Е допомагає:
- підвищити фізичну витривалість;
- зменшити ризик ушкодження м'язів при фізичних навантаженнях;
- запобігти утворенню холестеринових бляшок у судинах;
- підтримувати здоров'я серця;
- регулювати репродуктивну функцію;
- підтримувати нормальний менструальний цикл у жінок та стимулювати синтез тестостерону у чоловіків;
- підтримувати імунну систему;
- покращувати роботу мозку;
- стимулювати вироблення колагену у шкірі.
Дефіцит вітаміну Е може призвести до проблем із зачаттям, погіршення стану шкіри та волосся, порушень ШКТ, частих ГРВІ.
Вітамін Е міститься в:
- яєчному жовтку;
- печінці;
- молоці;
- рослинних оліях.
Добове дозування вітаміну Е для дорослих у профілактичних цілях становить 15 мг (30 МО), для дітей – 10 мг. Високі дози, особливо у поєднанні з антикоагулянтами, призводять до кровотеч та раку простати.
Вітамін Е добре поєднується з А та С, не рекомендується його приймати з В12, D та К.
Вітамін D
Жиророзчинний, зустрічається у двох формах: D2 (у невеликій кількості в продуктах харчування) та D3 (у сонячних променях). Вітамін D важливий для формування імунітету, а також для регулювання багатьох функцій в організмі:
- побудови кісткової тканини;
- зняття запалення;
- засвоєння кальцію та фосфору.
Гіповітаміноз D може призвести до розвитку остеопорозу та рахіту, діабету 2 типу, аутоімунних захворювань та онкології. Також нестача вітаміну проявляється депресією та частими простудними захворюваннями.
Вітамін D міститься в:
- риб'ячому жирі;
- запеченій трісці;
- сирі;
- яєчному жовтку;
- печерицях.
Особливо важливо приймати вітамін D дітям першого року життя. Не рекомендується поєднувати його з вітаміном А.
Добова доза вітаміну D для дорослих становить 15 мкг (600 МО), для дітей – 10-15 мкг (400-600 МО).
Як правильно приймати вітамін D, час прийому та добові дози описані в статті.
Профілактика гіповітамінозу
Харчування грає ключову роль в розвитку гіповітамінозу. У холодну пору року наш раціон стає менш різноманітним, а кількість свіжих овочів, фруктів та зелені скорочується. Багато продуктів, що зберігаються ще з осені, втрачають значну частину корисних речовин. Весною люди часто включають в меню рафіновані продукти, напівфабрикати та страви з високою термічною обробкою. Нестача натуральних джерел вітамінів призводить до погіршення обмінних процесів, зниження імунітету та появи симптомів хронічної втоми.
Як запобігти гіповітамінозу? Навесні необхідно включати до раціону свіжі сезонні продукти, зелень, ферментовані овочі та вітамінні комплекси, щоб компенсувати нестачу корисних речовин та підтримати здоров'я.

Наведемо корисні поради, як зберегти харчову цінність продуктів та підвищити їх користь:
- щодня включайте в меню сезонні овочі, зелень та фрукти;
- при термічній обробці овочів скоротіть час варки чи смаження до мінімуму;
- готуйте страви із свіжозаморожених ягід;
- не замочуйте нарізані овочі у воді, а при варінні, опускайте їх у окріп;
- віддавайте перевагу солоним, а не консервованим овочам, у яких зберігається більше вітамінів;
- не заморожуйте повторно розморожені овочі;
- намагайтеся щодня їсти різні види фруктів чи овочів;
- рослинна їжа має складати приблизно половину добового раціону.
Щоб попередити гіповітаміноз необхідно вести здоровий спосіб життя. Повноцінний сон та відпочинок, фізична активність та свіже повітря сприяють кращому засвоєнню вітамінів. Також важливо відмовитися від шкідливих звичок, т.к. алкоголь та куріння погіршують всмоктування корисних речовин.
При хронічних захворюваннях або підвищених навантаженнях потрібно пройти діагностику у лікаря. Можливо знадобиться прийом деяких вітамінів у лікувальних дозах.
Наслідки тривалої нестачі вітамінів для організму людини
Тривалий гіповітаміноз може стати причиною:
- Послаблення імунітету. Організм стає більш вразливим до вірусних, бактеріальних інфекцій. ГРВІ та грип можуть бути тривалими, переходити до ускладнень.
- Погіршення стану шкіри, волосся і нігтів. Шкіра стає сухою, лущиться, волосся тьмяніє, випадає, нігті шаруються.
- Захворювань кісток та суглобів. Якщо кістки втрачають щільність та мінеральний склад, розвивається остеопороз, підвищується ризик переломів, погіршується стан зубів.
- Проблем із зором та захворювань очей. При дефіциті вітамінів А та Е можливе пошкодження сітківки.
- Хвороб шлунково-кишкового тракту. Вітаміни важливі для підтримки травлення та процесу метаболізму.
- Емоційної нестабільності, нервових порушень. Нестача вітамінів D та групи В призводить до порушення розумової діяльності, когнітивних функцій, а також депресії.
- Затримки зростання та розвитку у дітей. Дефіцит вітамінів С, В і D негативно впливає на формування скелета, стан нервової та травної системи, знижує імунний захист. Також підвищується ризик розвитку рахіту, захворювань шлунково-кишкового тракту, виникнення алергії.
Проблема авітамінозу особливо актуальна до середини весни, коли організм відчуває тривалу нестачу вітамінів через відсутність свіжих фруктів та овочів, сонячного світла. Щоб запобігти гіповітамінозу навесні, профілактику краще починати з кінця осені або взимку.
У групі ризику по весняному авітамінозу вагітні та жінки, які годують груддю. Прийом полівітамінних комплексів допоможе заповнити потребу організму в основних нутрієнтах.
Авітаміноз - серйозна проблема, яка потребує допомоги фахівців
Якщо з гіповітамінозом можна справлятися самостійно, то з нестачею певного вітаміну може допомогти лише лікар. Щоб запобігти такому стану, необхідно при появі перших симптомів гіповітамінозу або зниження імунітету звертатися до терапевта. Він призначить аналізи, а за потреби направить до імунолога для подальшого обстеження.
Весняний авітаміноз – це сигнал організму про необхідність турботи та підтримки. Збалансоване харчування, грамотний вибір вітамінних комплексів та здоровий спосіб життя допоможуть відновити сили, запобігти неприємним наслідкам дефіциту вітамінів. Прислухайтеся до свого організму, дбайте про себе, і весна подарує вам не лише сонячні дні, а й гарне самопочуття!