Харчова алергія: ознаки та лікування
Від алергії на продукти харчування страждають приблизно 10% населення планети. Більшість випадків діагностується у дитячому віці. Харчова алергія у дорослих або дітей може вражати дихальну та серцево-судинну систему, провокувати шкірні висипання. Вона рідко супроводжується розладом травлення, що ускладнює діагностику, підвищує ризик погіршення стану і розвитку небезпечних ускладнень. Також часто можна сплутати алергію та харчову непереносимість, хоча в них різні передумови виникнення та методи лікування.

Як розпізнати патологію та чи можна назавжди позбутися харчової алергії? Розглянемо в статті причини захворювання, а також ефективні методи лікування.
Що таке харчова алергія?
Харчова алергія - це індивідуальна аномальна чутливість організму до продуктів, безпечних для здоров'я. У алергіків вживання навіть невеликої кількості продуктів-подразників провокує вироблення величезної кількості антитіл, що призводить до підвищення активності імунних сил.
Збудником алергії найчастіше є білок рослинного або тваринного походження (рідше - жири або вуглеводи) з високою алергенністю. Це може бути, наприклад, молоко, курячі яйця, горіхи, мед, морепродукти, какао та цитрусові. А сама реакція відбувається під час контакту з імунними клітинами, які знаходяться в кишківнику.
При першій "зустрічі" імунітет "знайомиться" з подразником і визначає його як потенційно небезпечний. У результаті розвивається сенсибілізація (чутливість). Далі запускається цикл процесів, які виробляють антитіла для "знешкодження ворога", але сама алергія ще не виникає.
Лише повторне потрапляння алергену в організм викликає негайну реакцію. Коли імунна система розпізнала ворожий продукт - антиген, у кров викидається гістамін. Ця біологічно активна речовина сприяє розширенню дрібних кровоносних судин, підвищує їхню проникність для клітин імунної системи. У результаті виникають характерні симптоми: шкірні висипання, задуха, рясний нежить, чхання. Це вказує на те, що організм "впізнав" ворога і таким чином намагається "вигнати" його та знешкодити.

Згодом нешкідливий білок не засвоюється, а одразу сприймається як небезпечний компонент. Це призводить до того, що в організмі алергіка формується стійка захисна реакція.
Хто входить до групи ризику?
Харчова алергія в 50-80% випадків генетична, тобто передається від батьків до дитини. Також до групи ризику входять люди з:
- бронхіальною астмою;
- атопічним дерматитом;
- кропив'янкою;
- алергічним ринітом;
- полінозом або сезонною алергією на пилок.
Харчова алергія розвивається в дитинстві й проявляється, коли в меню дитини додають нові продукти, які є для неї алергенами. Реакція вперше може виникнути й у дорослих зі схильністю, за збігу обставин, наприклад, у разі збою в роботі імунної системи, впливу деяких зовнішніх чинників.
Види харчової алергії
Реакція гіперчутливості на деякі продукти харчування може виникати як за істинної, так і за псевдоалергії. У першому випадку основна причина - збій імунітету, у другому - харчова непереносимість окремих компонентів (глютену, вуглеводів, сахарози, лактози, амінокислот тощо). Також у людини може виникати алергія лише на певні продукти, наприклад, на яйця, морепродукти, горіхи, фрукти тощо.

З урахуванням викликаних реакцій харчова алергія буває:
- шкірна - атопічний та контактний дерматит, екзема, кропив'янка, набряк Квінке;
- дихальна - астма;
- системна алергічна - анафілаксія (гостра, загрозлива для життя алергічна реакція).
Харчова алергія може впливати і на органи зору. Це призводить до розвитку ринокон'юнктивіту, а також на шлунково-кишковий тракт (симптоми - нудота, діарея, біль у шлунку).
Фахівці виділяють дві основні категорії харчової алергії:
- IgE-залежна. У цьому разі імунна система виробляє антитіла IgE (імуноглобулін Е), які реагують на збудник і провокують неприємні симптоми. Реакція може виникати одразу (через кілька хвилин) або через кілька годин.
- Не IgE-залежна. На певні продукти харчування реагує інша частина імунної системи, без антитіл IgE.
У людини може бути одночасно 1 і 2 тип харчової алергії.
Існує ще один вид алергії - перехресна. Вона виникає в людей, у яких імунна система реагує не тільки на якийсь певний алерген, а й на контакт із продуктами, на нього схожими. Захворювання зустрічається часто, але не всі знають про його наявність і не можуть відрізнити симптоми алергії від звичайної застуди.
Як проявляється перехресна алергія? Наприклад, за гіперчутливості до кісточкових фруктів часто виникає алергія на пилок, мигдаль або яблучний оцет. Харчова алергія на банани може поєднуватися з реакцією на диню, авокадо або латекс.
Основні алергенні продукти харчування
Спровокувати алергію можуть не тільки харчові продукти, а й хімічні речовини, що були використані для їхньої обробки. Алергеном виступає, в основному, білок.

Існують продукти, у біохімічному складі яких підвищений рівень гістаміну, тому вони мають найвищий алергічний потенціал.
До таких належать:
- солоний та свіжоморожений оселедець;
- ягоди (полуниця, суниця);
- пивні дріжджі;
- шпинат;
- консерви;
- сирокопчені ковбаси;
- арахіс.
Також є низка продуктів харчування, які найчастіше провокують алергію.
Розглянемо їх за групами.
Молоко та молочні продукти
Найвищу алергенність має коров'яче молоко: що вищою є жирність або вміст у продукті білка, то більш вираженою буде алергічна реакція. Кип'ятіння або пастеризація не впливають на структуру молочного білка.
Часто зустрічається перехресна алергічна реакція. Наприклад, якщо в людини алергія на коров'яче молоко, то вона може бути і на козяче теж.
Яйця
Алергію спричиняють не лише страви, куди входять яйця, а й продукти, що їх включають (майонез, макаронні вироби, соуси), а також деякі вакцини або ліки, в яких є фрагменти плодового яйця або ембріона тварин (інтерферони).
Часто при алергії на яйця у людини виникає перехресна реакція на сою, молоко, яловичину, препарати інтерферону.
М'ясо тварин та птахів
Зустрічається рідко, оскільки тваринний білок під час термічної обробки трансформується і змінює свою структуру. Відомі випадки перехресної алергії на курку і кролика, на вакцини (наприклад, щеплення від дифтерії).
Риба й морепродукти
Найчастіше алергію викликають краби, мідії, кальмари, раки, ікра, устриці. Серед риб найбільш "небезпечними" вважаються тріска, лосось, короп і тунець.
Алергія може бути на сиру рибу (суші), мариновану та термічно оброблену. Алерген присутній і в парі, яка виділяється під час варіння чи тушкування рибних страв. Отже, реакція може з'явитися не лише під час вживання риби, а й навіть у разі вдихання алергіком парів під час її приготування.
Зернові, бобові, горіхи
До високоалергенних продуктів відносять пшеницю. Наприклад, у пшеничному борошні налічується понад 40 видів білків-алергенів.
У людей з алергією на горіхи, квасолю, сою чи сочевицю найчастіше є перехресна реакція на боби какао та каву. При цьому алергія буде не тільки на їжу, а й на іншу продукцію, в якій є сліди бобових - косметику, креми та мазі.
Овочі та фрукти
Сильні алергени:
- яблука;
- цитрусові;
- суниця;
- черешня;
- селера;
- персики;
- сливи;
- картопля;
- шовковиця;
- абрикоси.
У алергіків часто трапляється перехресна алергія на пилок дерев із кісточковими фруктами.
Важливо! Під час термічної обробки фруктів і овочів алергени руйнуються, стають неактивними.
Екзотичні продукти
Заморські фрукти й овочі можуть викликати алергію, оскільки в людей на них немає "історичної пам'яті". До алергенів також належать равлики, жаби та інші незнайомі багатьом продукти.
Мед
У разі алергії на страви чи напої, що містять мед, реакція буде також і на косметичні засоби з додаванням цього натурального продукту.
Згідно з науковими дослідженнями, найчастішими тригерами харчової алергії є яйця, арахіс, соя, пшениця і молоко, які входять до складу безлічі продуктів. Навіть невелика кількість цих інгредієнтів може спровокувати сильну реакцію.
Причини виникнення харчової алергії
Чутливість організму до певних продуктів харчування може виникати з кількох причин:
- генетична схильність;
- аутоімунні захворювання - щитоподібної, підшлункової залози;
- низька кислотність шлункового соку, захворювання ШКТ (гастрит, виразка);
- зловживання ліками, що провокує порушення стану кишкової мікрофлори;
- штучне вигодовування дитини з народження або раннє відлучення від грудей;
- різка зміна раціону (наприклад, перехід на вегетаріанську дієту);
- вроджена патологія у дітей, мати яких неправильно харчувалася під час вагітності.

Харчова алергія з'являється у людей зі схильністю, у разі вживання продуктів, на білок яких імунна система реагує "неправильно". Захворювання може виникнути в дитини або в дорослого, коли він зіткнеться зі "своїм" продуктом-подразником.
У багатьох випадках дитяча алергія пов'язана з незрілістю імунної системи, тому зникає в дорослому віці самостійно.
Фактори ризику
Існує безліч теорій, які припускають, що може спровокувати появу реакції гіперчутливості. На першому місці стоїть сімейний анамнез. Тобто діти, батьки яких страждали на будь-який вид алергії (наприклад, екзему або реакцію на пилок), з високою ймовірністю матимуть і харчову алергію.
Серед інших факторів ризику виділяють:
- Ранній досвід годування. Діти, які народилися за допомогою кесаревого розтину і перебувають на штучному вигодовуванні, ризикують надалі зіткнутися з непереносимістю деяких продуктів харчування.
- Особливі кишкові бактерії присутні у людей з харчовою алергією на горіхи та пилок.
- Зміна звичок харчування - рослинні жири переважають над тваринними, у меню мало свіжих фруктів і овочів.
- Надмірна стерильність від народження - постійне використання дезінфекційних засобів заважає імунітету "познайомитися" з бактеріями із зовнішнього середовища. Тож на будь-які нові подразники він реагуватиме як на ворожі й, отже, одразу вмикатиме "захист".
Алергія - хронічне захворювання з періодичними загостреннями. До факторів ризику розвитку ускладнень у гострій формі відносять наявність таких додаткових захворювань, як астма або попередній досвід анафілактичного шоку.
Затяжна недіагностована алергія підвищує ризик виникнення тяжкої реакції гіперчутливості, за якої потрібна термінова медична допомога.
Симптоми харчової алергії та можливі ускладнення
Захворювання складно виявити самостійно, оскільки воно може "маскуватися" під хвороби шлунково-кишкового тракту, дихання і навіть звичайну застуду.

Основні ознаки алергічної реакції на продукти харчування:
- поколювання та свербіж у роті, в глотці та на губах;
- набряклість обличчя;
- сухий кашель;
- шкірні висипання - почервоніння, припухлість, свербіж, пухирці, що виступають над поверхнею шкіри, наповнені серозною рідиною;
- кишкові розлади - нудота, блювання, діарея;
- характерне свистяче дихання;
- сильна сльозотеча, нежить, чхання.
Симптоми харчової алергії в людей вирізняються різною інтенсивністю, можуть виникати окремо або одразу декілька. До найнебезпечніших проявів захворювання відносять анафілаксію. Її важко розпізнати в людей із не діагностованою алергією та легко сплутати з іншими патологіями (наприклад, з інфарктом).
Анафілактичний шок - це стан загальної, тобто системної алергічної реакції, що зачіпає весь організм. До основних проявів відносять задуху та гостру нестачу повітря, які виникають після потрапляння в організм алергену. Важливо швидко розпізнати небезпечний стан і негайно звернутися до лікаря.
Симптоми анафілаксії:
- різке падіння артеріального тиску;
- відчуття страху, тривоги та паніки;
- першіння та свербіж у горлі;
- напади нудоти, блювання;
- шкірні висипання, які вкривають майже все тіло;
- прискорене серцебиття;
- швидкий набряк горла та задуха;
- запаморочення, втрата свідомості.
До неспецифічних проявів гіперчутливості на окремі харчові продукти відносять хейліт (потемніння облямівки губ), закреп і свербіж в анусі, пілороспазм, за якого знижується апетит і маса тіла, з'являється постійна нудота і біль у шлунку.
Анафілактичний шок і набряк Квінке - прояви тяжкого перебігу харчової алергії. Вони трапляються рідше за решту симптомів і вражають людей з аутоімунними захворюваннями.
Діагностика харчової алергії
При появі симптомів важливо звернутися до лікаря терапевта, імунолога або алерголога. З метою виявити причинно-наслідкові зв'язки між вживанням окремих продуктів і погіршенням самопочуття, фахівець проведе огляд і опитування. Це допоможе поставити попередній діагноз, але щоб виявити алерген потрібно пройти різні види клінічних тестів та обстежень.

Алергопроби
Визначити, на яку їжу чи групу продуктів у людини алергія, допоможе ведення харчового щоденника. У ньому слід вказувати час приймання їжі, які продукти та в якій кількості були з'їдені, яка була реакція.
Способи тестування на алерген:
- елімінаційні проби - "підозрілий" продукт прибирають із раціону на 3 тижні і стежать за реакцією організму;
- прик-тест - на шкіру руки наносять розмітку і підшкірно по черзі вводять (за допомогою голки або проколу) розчин алергену, поява почервоніння і припухлості означає, що на речовину у людини є алергія;
- провокаційні проби - продукт прибирають із раціону, а після зникнення алергії знову повертають і оцінюють реакцію.
Під час проведення тестів пацієнт бере участь у своєрідних "експериментах" і піддається впливу алергенів. Це небезпечно в разі ослабленого імунітету, для дітей і людей похилого віку, оскільки організм може відреагувати непередбачувано.
Аналізи на харчову алергію
Лабораторна діагностика включає аналізи крові:
- загальний;
- на імуноглобуліни IgE - підвищення показників вказує на наявність харчової алергії;
- на специфічні імуноглобуліни IgM та IgG - результат показує, на яку саме речовину виникає алергічна реакція;
- панелі імуноблот - комплексний аналіз на кілька алергенів.
Порівняно зі шкірними тестами імунологічні безпечніші та відрізняються високою точністю. Їх проводять у лабораторії, ризику виникнення побічних реакцій практично немає.
Лікування харчової алергії
Найкращий спосіб позбутися харчової алергії - повністю виключити продукт-алерген. Для контролю захворювання і зняття симптомів загострення використовують антигістамінні лікарські препарати, глюкокортикостероїди. У разі анафілаксії необхідний терміновий прийом адреналіну.

Алергія викликає інтоксикацію організму. Надалі для відновлення шлунково-кишкового тракту і профілактики кишкових розладів необхідне комплексне лікування, у цьому разі допоможуть ентеросорбенти та пробіотики за харчової алергії.
Для зниження чутливості організму проводять алерген-специфічну імунотерапію (АСІТ). Для цього в раціон людини вводять алерген і поступово підвищують його дозу. Це необхідно для збільшення порога чутливості. Така терапія поширена для лікування реакції на пилок. У разі харчової алергії цей метод більш обмежений (поки що успішно лікується тільки алергія на арахіс).
Препарати для лікування харчової алергії
Лікарська терапія спрямована на придушення вироблення речовин-подразників, зменшення їхньої вираженості та очищення організму від токсинів.
Для цих цілей використовують кілька груп препаратів.
Антигістамінні ліки при харчовій алергії
Медикаменти впливають на рецептори, а в разі потрапляння в організм алергену блокують вироблення гістаміну. Ліки знімають запалення і усувають основні симптоми алергії - свербіж, шкірні реакції, сльозотечу і нежить.
Антигістамінні препарати випускають у різних лікарських формах: таблетки, сиропи, краплі. Лікар може призначити уколи (супрастин, димедрол). Ін'єкції виконують внутрішньовенно, внутрішньом'язово або у вигляді інфузії.
Антигістамінні таблетки від харчової алергії нового покоління не спричиняють побічних явищ у вигляді зниження психомоторних реакцій і сонливості, тому їх прийом не впливає на працездатність пацієнта.
Ліки відпускаються без рецепта лікаря.
Препарати адреналіну
При появі симптомів анафілаксії потрібен негайний прийом епінефрину. Це ліки від харчової алергії на основі адреналіну, які призначають у разі схильності до розвитку анафілактичних реакцій. Препарат випускають у вигляді розчину для ін'єкцій.
Препарати адреналіну рецептурні, їх призначає лікар.
Лікарський засіб чинить ефективний вплив на серцево-судинну систему - розширює судини, розслабляє дихальні шляхи та сприяє нормалізації тиску.
Важливо! Людям із проявами анафілактичного шоку необхідно постійно носити з собою ліки на основі епінефрину у вигляді ампули або готової разової ін'єкції.
Глюкокортикостероїдні препарати при харчовій алергії
Гормональні ліки мають протизапальну та імуносупресивну дію (пригнічують імунну відповідь), сприяють розширенню дихальних шляхів і відновленню дихання.
Глюкокортикостероїдні препарати (кортикостероїдні) у вигляді інгаляторів діють швидко, найчастіше їх використовують у разі бронхіальної астми (бронходилататори).
У разі харчової алергії призначають кортикостероїди у вигляді таблеток і розчинів для ін'єкцій (при еозинофільній ентеропатії).
Гормональні засоби відпускаються в аптеках за рецептом лікаря.
Допоміжні лікарські препарати для лікування харчової алергії
Симптоми алергії можна купірувати за допомогою антигістамінних і глюкокортикостероїдних препаратів. Але оскільки алерген накопичується в травному тракті й може залишатися в ньому кілька днів, попередньо необхідна детоксикація.
Вивести збудника з організму, відновити роботу ШКТ і знизити імунне навантаження на організм допоможуть:
- Ентеросорбенти (ентеросгель, смекта, атоксил). Перераховані медикаменти абсорбують токсичні речовини, харчові алергени та отрути.
- Пробіотики (йогурт, канадський йогурт, біфідумбактерин). Ці ліки являють собою набір лактобактерій, які нормалізують мікрофлору в травному тракті.
Пробіотики та ентеросорбенти можна придбати в аптеках у вільному продажу.
Комплексний підхід до лікування допоможе усунути симптоми хвороби, очистити організм від алергену.
Профілактика та дієта при харчовій алергії
Щоб запобігти загостренню захворювання, необхідно прибрати з раціону продукти, які містять харчовий подразник (навіть у мікроскопічних дозах). Тобто слід уникати наявності алергену не лише в їжі та напоях, а й не вдихати запаху та не торкатися "небезпечного" продукту, тобто запобігти шкірному та респіраторному контакту.
Потрібно враховувати, що багато речовин з високим алергенним потенціалом входять до косметичних засобів і можуть спричиняти симптоми, аналогічні, як і при вживанні в їжу.

Профілактика харчової алергії включає:
- Ведення докладного харчового щоденника, особливо, коли в раціон вводяться нові продукти.
- Перехід на збалансоване харчування.
- Відмова від продуктів з консервантами, штучними барвниками та ароматизаторами.
- Своєчасне лікування захворювань ШКТ (гастриту, ентериту, виразкової хвороби).
- Контроль самопочуття - за появи симптомів алергії потрібно приймати антигістамінні ліки та ентеросорбенти.
Практикується елімінаційна (така, що виключає) дієта. Спочатку вона має діагностичний характер, далі лікар і пацієнт оцінюють її ефективність. Якщо під час дієти стан не покращився, її переглядають. Раніше заборонені продукти в цьому разі повертають у раціон. Якщо стан стабілізувався, дієту продовжують на тривалий термін уже з лікувальною метою.
Виключення протеїну з раціону призводить до різкого обмеження меню і, як наслідок, до авітамінозів, анемії та інших захворювань. Щоб цього уникнути, слід звернутися до нутриціолога, дієтолога. Фахівці складуть індивідуальне меню, збалансоване за нутрієнтами (співвідношенням білків, жирів і вуглеводів).
Як відрізнити харчову алергію?
Шкірні висипання, нежить і сльозотеча не завжди вказують на харчову алергію.

Перелічені симптоми можуть вказувати на:
- Скарлатину. Проявляється точковим висипом по тілу, особливо помітним у ділянці грудей, шиї та спини, при цьому носогубний трикутник білий. Людині боляче ковтати, підвищується температура.
- Кір. Супроводжується рясним червоним висипом. Спочатку прищики виникають на обличчі та в завушній ділянці, потім переходять на руки й ноги. Стан супроводжується температурою, сльозоточивістю і різьбленням в очах, з носа виділяється жовто-зелений слиз.
- Пітницю. Подразнення шкіри в місцях попрілостей під одягом або в складках шкіри. Має вигляд світло-рожевого дрібного висипу, без додаткових симптомів.
- Розеолу. Реакція організму на падіння температури після тривалої лихоманки. Червоний висип вкриває груди, спину, але при цьому не свербить і не чешеться. Протягом тижня висипання минають самостійно, не викликаючи інших симптомів.
- Вітрянку. Висип по тілу поширюється окремими осередками. Супроводжується нудотою, блювотою, втратою апетиту, першінням у горлі та збільшенням шийних лімфовузлів. Температура підвищується незначно.
Шкірні реакції також виникають при контактному дерматиті, який провокує побутова хімія. Рясна сльозотеча та алергічний риніт може виникати на пил, пилок, шерсть тварин або спори плісняви.
Харчова алергія відрізняється від інших вірусних або бактеріальних інфекцій тим, що практично ніколи не спричиняє підвищення температури, а реакція гіперчутливості виникає тільки після потрапляння алергену в організм.
Важливо! Самостійно поставити діагноз за симптомами складно, особливо в дитини. Якщо симптоми харчової алергії з'явилися вперше, слід звернутися до лікаря для обстеження та консультації. Самолікування може призвести до небезпечних наслідків.
Харчова алергія чи непереносимість - як відрізнити?
Розлад травлення та погіршення самопочуття може спричиняти псевдоалергія. Вона виникає як індивідуальна непереносимість деяких харчових речовин, що теж зумовлено імунітетом і генетичною схильністю.

Однак у цих двох захворювань різні причини і механізм розвитку. Щоб їх відрізнити, необхідно порівняти симптоми.
Ознаки харчової алергії:
- Імунітет бурхливо реагує тільки на деякі продукти харчування. При цьому достатньо навіть мікродози, щоб викликати імунну реакцію і симптоми алергії.
- Проявляється системним ураженням організму - зачіпає багато органів і систем.
- Алергічна реакція розвивається через кілька хвилин або годин після прийому якоїсь їжі.
- Зустрічається частіше у дітей, ніж у дорослих, з часом може минути самостійно.
Найчастіше алерген потрапляє в організм через травний тракт. Але алергічна реакція також часто виникає і без вживання продукту, лише від його запаху. Речовина може потрапити в організм і через необережність, через відсутність гігієни - через обробні дошки, погано вимитий посуд чи продукти.
Ознаки харчової непереносимості:
- Кишківник не розщеплює і не засвоює тільки певні речовини - глютен, лактозу, галактозу тощо. Це не пов'язано з видом чи сортом продукту.
- Симптоми зачіпають органи ШКТ - розвивається нетравлення шлунка, рефлюкс-езофагіт.
- Погіршення самопочуття відбувається через кілька годин після прийому в їжу "подразника".
- Захворювання є дозозалежним - щоб з'явилися симптоми непереносимості, необхідно вжити велику кількість продукту (поріг чутливості в кожної людини індивідуальний).
Харчова непереносимість може виникати при метаболічному синдромі, муковісцидозі, недостатності харчових ферментів, хронічних захворюваннях шлунка і кишечника, дисбактеріозі, глистових інвазіях. У деяких випадках прояви, схожі з алергією, можуть бути пов'язані з психосоматикою.
Для встановлення точного діагнозу необхідно пройти обстеження у гастроентеролога.
Особливості харчової алергії у дітей та немовлят
Захворювання є вродженим, але часто діти можуть "переростати" харчову гіперчутливість до окремих продуктів. Це відбувається, коли імунна система пристосовується і починає працювати "правильно".

Наприклад, алергія на яйця та молоко приблизно у 85% випадків минає після досягнення дитиною 5 років, у 50% випадків - 12 років. Приблизно 20% дошкільнят перестають реагувати на арахіс. Найчастіше це відбувається у випадках, коли алергія є наслідком супутніх захворювань (муковісцедозу, ентероколіту чи проктоколіту) зі слабко вираженими симптомами. Якщо причина - еозинофільний езофагіт, алергія буде в людини довічно.
Харчова алергія у немовлят проявляється у вигляді нежитю, почервоніння шкіри, частого чхання. Симптоми виникають після вживання в їжу нових продуктів - за штучного вигодовування алергічна реакція на суміш може з'явитися одразу, а за грудного вигодовування - при введенні першого прикорму (приблизно з 6 місяців).
Для лікування алергії у дітей необхідно виключити алерген з раціону і купірувати симптоми за допомогою прийому антигістамінних препаратів.
Важливо! З якого віку можна давати медикамент малюкові, можна дізнатися з інструкції, але краще уточнити можливість лікування у педіатра.
Для виведення алергену з організму малюкові можна давати смекту. Далі слід дотримуватися гіпоалергенної дієти. Якщо дитина перебуває на штучному вигодовуванні, педіатр підбере іншу молочну суміш і дасть рекомендації щодо безпечного введення прикорму.
Насолоджуйтеся життям без алергії
Своєчасне звернення до лікаря за появи перших симптомів харчової алергії допоможе диференціювати захворювання і виявити алергени.
Антигістамінні препарати допомагають купірувати симптоми, але не варто зловживати ними. Якщо ліки не "працюють" - це привід звернутися до лікаря, можливо, необхідний зовсім інший підхід до терапії.
Поліпшити стан допоможе індивідуальна гіпоалергенна дієта. Для цього знадобиться допомога дієтолога-нутриціолога. Після вивчення результатів аналізів фахівець підбере збалансоване меню, яке не включатиме "небезпечні" продукти.
Завдяки комплексному підходу до лікування харчової алергії можна стабілізувати стан і домогтися тривалої ремісії.