Дієта при діареї: основні рекомендації
Діарея - один із найпоширеніших симптомів у практиці терапевта, гастроентеролога або педіатра. Лікування полягає в прийомі медикаментів, які відновлюють роботу кишківника і процес перетравлення їжі, поповненні води в організмі, але не менш важливе значення має правильне харчування при проносі.

Причин виникнення діареї багато, і не завжди вони пов'язані з хворобами травної системи. Але незалежно від причини вона призводить до зневоднення організму, втрати корисних речовин і електролітів, підвищеного навантаження на ШКТ. Тому їжа в разі діареї має заповнити ці втрати та мобілізувати внутрішні резерви організму.
Важливість правильного режиму харчування під час лікування діареї
Часті (понад 3 рази на добу) рідкі випорожнення призводять до таких проблем, як:
- Зневоднення - під час проносу втрата рідини може становити від 1 до 3 л на добу, це може спричинити загальмованість, занепокоєння, судоми і навіть смерть, особливо в дітей віком до 5 років. Вода виводиться не тільки з калом, а й із потом, сечею, блювотними масами, диханням.
- Втрата електролітів - розчинені у воді солі (натрій, калій, бікарбонат, хлор) губляться під час дегідратації, що призводить до порушення біохімічних реакцій, транспорту поживних речовин, передавання нервових імпульсів, виведення токсинів із клітин і всього організму.
- Гіповітаміноз - з рідкими випорожненнями організм втрачає також вітаміни та інші корисні речовини, які наповнюють людину енергією, силою.
- Інтоксикація - до загального отруєння організму призводять речовини, які виділяють бактерії, віруси.
- Захворювання прямої кишки - часта дефекація порушує склад мікроорганізмів у кишечнику, може призвести до загострення геморою, випадання прямої кишки, тріщин і виразок у ділянці заднього проходу.
Дієтичне харчування в разі розладу кишечника усуває перелічені порушення, знижує навантаження з травної системи, запобігає розвитку ускладнень.
Продукти, рекомендовані в разі діареї та розладу шлунка
Лікарі не рекомендують голодувати в разі діарейного синдрому понад 4 години. Правильно підібрані продукти та страви майже повторюються у всіх схемах лікування в різних країнах. Так, наприклад, в Україні дієта в разі діареї - «Стіл № 4», а в міжнародних рекомендаціях у разі блювоти та проносу згадується дієта BRAT, або близька до неї BRATТ.

Харчування за дієтою BRAT
У самій назві дієти зашифровані продукти, які здатні «закріпити» випорожнення, нормалізувати травлення, прибрати симптоми, такі як нудота, блювота, біль у животі.
BRAT - це перші літери таких продуктів:
- В - Bananas (банани);
- R - rice (рис) відварений, прісний;
- А - applesauce (яблучне пюре) з тушкованих очищених яблук без додавання цукру;
- Т - toast (тост), можна замінити сухариками з черствого хліба.
У варіант дієти BRATТ ще включено чай (tea).
Вибір цих продуктів зумовлений тим, що вони містять:
- малу кількість клітковини - надлишки нерозчинних волокон можуть спричинити подразнення стінок кишківника, надмірне газоутворення, здуття живота, пронос/закреп;
- мало жирів - жири потребують значної кількості енергії для розщеплення, а якщо їх не буде в раціоні, то розвантажується травлення і з'являється час для його нормалізації;
- калій - банани та яблука насичені значною кількістю (286 мг і 93 мг відповідно) калію, який пригнічує газоутворення та усуває здуття живота;
- мінімальна кількість смакових речовин - прісні продукти не подразнюють ШКТ, «затримують» просування їжі, ущільнюють кал;
- необхідні корисні речовини.
Особливості компонентів, що входять до дієти BRAT, - їхня легка засвоюваність. Вона дає відпочинок ШКТ, але тривалий час її використовувати не можна.

Рекомендована тривалість лікування - не більше 3 днів. При цьому потрібно правильно виходити з дієти. Через 3 дні після неї можна переходити на «Стіл №4», оскільки дієта після діареї не повинна містити одноманітний набір продуктів.
Харчування при Столі №4
Стіл №4 теж має свої особливості. Їжу також потрібно готувати на пару або варити. Страви подавати теплими, у вигляді пюре або протертими. Не можна їсти занадто гаряче, холодне, тверде, гостре.
У меню можна ввести:
- рибу нежирних сортів - окуня, судака;
- пшеничний хліб і сухарики з нього;
- каші - гречану, манну, рисову (приготовані на воді);
- яйця (1 шт. на день) - некруто або у вигляді парового омлету;
- супи на неміцному і нежирному м'ясному бульйоні з вермішеллю, манкою, рисом;
- свіжий сир або приготоване з нього суфле;
- нежирне м'ясо - індичину, курятину, телятину, яловичину;
- некислі ягоди та фрукти у вигляді киселю, желе, пюре.
Пити можна каву, чай, відвар із шипшини, розведені водою ягідно-фруктові соки (некислі). Але обидва види дієт у разі діареї мають і список заборонених продуктів.
Продукти, заборонені в разі діареї
Лікарі не рекомендують їсти під час діареї та після неї деякий час:
- Молоко, вершки, сметану, морозиво, сири - запальний процес у кишківнику порушує вироблення ферменту лактази, який розщеплює молочний цукор, унаслідок чого пацієнт відчуває здуття, коліки, метеоризм. У цей період слід віддати перевагу кисломолочним або безлактозним молочним продуктам.
- Солодощі, випічку, здобу - вуглеводи та цукор є живильним середовищем для розмноження патогенних мікробів, вірусів і паразитів, що ускладнює перебіг хвороби. Цукор «притягує» воду в порожнину кишки і може посилити діарею.
- Бобові, овочі та фрукти - вони погано перетравлюються, викликають бродіння, сильне газоутворення, подразнюють стінки кишківника.
- Енергетики, кава, матча - напої, що містять кофеїн, стимулюють моторику товстої кишки.
- Цитрусові - такі фрукти містять високий рівень кислот, ароматичних олій, які подразнюють стінки кишківника.
Раціон дієти не повинен містити жирні страви, червоне м'ясо, консерви, соління, копченості, газовані напої, солодкі фруктові соки, алкоголь. Вони перевантажують ШКТ і можуть посилити діарею.
Особливості дієти в разі діареї у дітей
Діарея стоїть на 3-му місці як причина смерті у дітей до 5 років. Тому до лікарських препаратів і дієтичного раціону висуваються найсуворіші вимоги.

У немовлят дієта за гострої діареї має включати материнське молоко. Воно містить антитіла, що відновлюють кишківник, легко засвоювані жири та вуглеводи, мінеральні речовини тощо. За відсутності апетиту в малюка грудне молоко може стати основним або навіть єдиним джерелом поживних речовин.
Якщо дитина на штучному вигодовуванні, то необхідна консультація педіатра, який порекомендує спеціальну суміш, таку, як, наприклад, Humana (Хумана) HN Експерт. У таких випадках рекомендують зазвичай низькокалорійні суміші з натуральними пробіотиками, які нормалізують природний склад мікрофлори кишечника.
Якщо дитина отримує прикорм, то відмовлятися від нього немає потреби. Потрібно просто виключити з меню дитини:
- молочні каші;
- сирі овочі та фрукти;
- молочні продукти - сир, йогурт, кефір.
Подібні обмеження вводять на 10-15 днів, а потім поступово повертаються до звичного меню. Графік узгоджують з педіатром.
Важливість гідратації під час хвороби для дорослих і дітей
Організм під час діареї дуже швидко втрачає рідину та електроліти. Дуже важливо швидко і в повному обсязі заповнити їхню втрату.
Для цього дорослим рекомендують готові питні розчини:
- Регідрон;
- Іоніка;
- Біогая Протексіс ОРС порошок;
- Регісол;
- Регідратант розчинний EASYsalt.
Також уникнути зневоднення допоможуть:
- відвар шипшини;
- трав'яні чаї;
- зелений чай;
- ягідний морс;
- чиста або мінеральна вода тощо.
Об'єм рідини має становити 1,5-2 л, але її потрібно приймати маленькими порціями - по 100 мл кожні 3-5 хв.
Для дітей використовують такі комплекси електролітів:
- Регідрон;
- Регідратант EASYsalt розчинний для дітей;
- Нанкеа Ре-Гідра;
- Лактіалє для дітей.
Розрахувати кількість необхідного розчину допоможе лікар. При підрахунку враховують кількість епізодів проносу, масу тіла дитини і розраховують поповнення рідини на кілограм маси тіла.
У разі хронічної діареї в дітей також можна давати дитині самостійно приготований розчин для запобігання зневоднення: 2 ложки солі та 1 ложка цукру на 1 л води для відновлення втрачених мінеральних речовин. Його легко приготувати в домашніх умовах.
Практичні поради щодо харчування в разі діареї в дітей і дорослих
Здоров'я травної системи при діареї забезпечують не тільки правильні продукти, а й грамотно складений раціон, консистенція страв, температура їжі та інші параметри. Враховувати потрібно й особливості стану пацієнтів, їхній вік, харчові вподобання.

Ці рекомендації щодо харчування допоможуть вам впоратися з діареєю та полегшити її симптоми:
- приймайте їжу регулярно, не пропускаючи основні прийоми (сніданок, обід, вечеря) і роблячи між ними перекуси - 4-5 разів на день;
- харчуватися краще маленькими порціями, щоб не навантажувати ШКТ;
- страви під час дієти краще варити, тушкувати, запікати, готувати на пару, але відмовитися від смаженого;
- виключіть насичені м'ясні або рибні бульйони, супи краще готувати на овочевому бульйоні;
- страви мають бути теплими (кімнатної температури), протертими або з дрібно нарізаними компонентами, добре розвареними;
- овочі краще готувати тушкованими, без додавання приправ, спецій;
- із фруктів можна приготувати желе, муси, пюре, киселі;
- із напоїв рекомендуються міцний чорний чай з лимоном та невеликою кількістю цукру, натуральні соки з чорної смородини, чорниці на ½ розбавлені водою, відвар шипшини, відвари сушених ягід чорної смородини, чорниці, черемхи.
Дуже важливо під час дієти дотримуватися питного режиму. Об`єм рідини має становити 2-3 л, але не менше 8-10 склянок на день.
Часто пронос виникає в період вагітності, особливо на перших термінах. Дієта в разі діареї у вагітних майже не відрізняється від дієти для дорослих, але від міцного чаю і соків краще відмовитися на користь чаю з ромашки, календули, чистої негазованої води. Крім цього, потрібно обмежити кількість рідини (зокрема в складі супів, рідких страв) 8-10 склянками на день, щоб уникнути набряків і відновити водний баланс.
Має свої особливості й харчування при діареї в літніх людей. Потрібно враховувати наявність супутніх захворювань - цукрового діабету, гастроентериту, вікового зниження моторики ШКТ тощо. З урахуванням цих особливостей дієту для них розробляє лікар.
Меню дієти при діареї
Дієта має нормалізувати травлення, заповнити втрату корисних речовин і водночас розвантажити ШКТ.

Приблизне меню №1
- Сніданок: вівсяна каша на воді, приправлена шматочками банана або яблука.
- Перший перекус: желе з чорниці.
- Обід: манка, відварна куряча грудка, чай з лимоном.
- Другий перекус: запечене яблуко без шкірки.
- Вечеря: розварена рисова каша на воді, омлет на пару, компот із сухофруктів.
- Перед сном: відвар шипшини.
Приблизне меню №2
- Сніданок: овочевий суп-пюре, відварене розтерте яйце, зелений чай.
- Перший перекус: банан, сухарики.
- Обід: гречана каша на воді, фрикадельки з курячого м'яса парові, сік із чорної смородини, розведений водою.
- Другий перекус: яблучне пюре.
- Вечеря: нежирний протертий сир із грушевим пюре, некислий морс.
- Перед сном: ягідний кисіль.
Приблизне меню №3
- Сніданок: суп-пюре з гарбуза з сухариками із пшеничного хліба.
- Перший перекус: рисовий пудинг.
- Обід: рідка вівсянка, парова риба, кисіль.
- Другий перекус: білок вареного яйця.
- Вечеря: галушки з курячого м'яса і рису на пару, відвар із ягід черемхи.
- Перед сном: компот із чорносливу.
Приблизне меню №4
- Сніданок: омлет із білків на пару, компот.
- Перший перекус: смородинове желе.
- Обід: картопляне пюре на воді (рідке), рибні котлети на пару, ромашковий чай.
- Другий перекус: рисовий відвар.
- Вечеря: протерта рисова каша на воді, суфле з яловичини, чорничний відвар.
- Перед сном: овочевий бульйон.
Приблизне меню №5
- Сніданок: протерта рисова каша на воді, кисіль з айви.
- Перший перекус: пюре з яблук з додаванням протертого нежирного сиру.
- Обід: суп на овочевому бульйоні з фрикадельками з індички та рисом, напій із цикорію.
- Другий перекус: варене яйце.
- Вечеря: рибні тефтелі, протерта гречана каша, компот із чорниці та смородини.
- Перед сном: сухарики, зелений чай.
Приблизне меню №6
- Сніданок: пудинг із груші та нежирного сиру, кисіль із черемхи.
- Перший перекус: банан.
- Обід: суп із нежирної риби з яйцем, пшеничні сухарики, зелений чай.
- Другий перекус: яблучне пюре.
- Вечеря: тушковані овочі з паровою котлетою з курячого м'яса, компот із сухофруктів.
- Перед сном: фруктове пюре.
Приблизне меню №7
- Сніданок: подрібнена гречана каша на легкому курячому бульйоні, чай з лимоном.
- Перший перекус: желе з кизилу.
- Обід: суп з вермішеллю та фрикадельками з курячого м'яса, рисовий відвар.
- Другий перекус: паровий омлет.
- Вечеря: картопляне пюре, парова риба, сік із чорної смородини, розведений водою.
- Перед сном: компот із ягід.
Вихід із дієти та профілактика рецидивів
З дієти потрібно виходити поступово, додаючи в раціон продукти та страви зі списку дозволених. Піддавати термічній обробці м'ясо, рибу, яйця, молоко. Обмежити в стравах сіль, цукор, спеції. Ретельно мити фрукти й овочі, зменшити продукти з грубими волокнами, солодощі, здобу.

Після дієти потрібно продовжувати харчуватися невеликими (50-100 г) порціями і часто - 4-5 разів на день. Надалі дотримуватися правильного харчування, уникаючи фастфуду, тваринних жирів, їжі з консервантами, ароматизаторами, підсилювачами смаку.
Вводити в меню кисломолочні продукти з низькою жирністю. Для попередження рецидиву слід влаштовувати розвантажувальні дні, використовуючи меню з дієти «стіл №4» або BRAT, дотримуватися питного режиму.
Пробіотики для здоров'я кишківника
Відновлення організму після діареї завжди комплексне, тому в цей період в обов'язковому порядку поєднують дієту з прийомом пробіотиків. Це ліки і БАДи, які містять живі мікроорганізми, що позитивно впливають на шлунково-кишковий тракт, заселяють його корисними бактеріями і відновлюють мікробіоту кишківника. Вони також беруть участь у виробленні необхідних вітамінів для нормальної роботи організму, знімають запалення та подразнення кишківника, що виникли через діарею.
У разі діареї лікарські пробіотики на кшталт Лінекс, Лакталь, Турбіотик призначає лікар у схемі терапії. Якщо говорити про дієту, то гарним доповненням можуть бути кисломолочні продукти, наприклад: йогурти з живими пробіотиками у складі, магазинні або власного приготування, які будуть особливо корисні в цей період.
У яких випадках необхідно звернутися до лікаря?
При діареї категорично заборонено займатися самолікуванням. Адже вона може бути симптомом серйозних захворювань. Тому обов'язково потрібно звернутися до лікаря.
Він допоможе розробити правильне дієтичне харчування з урахуванням причини виникнення проносу та індивідуальних особливостей організму людини (непереносимість або алергія на будь-які продукти, наявність супутніх захворювань), а також підібрати пробіотики, найбільш ефективні в кожному конкретному випадку.

Діарея, прощавай!
Якщо виникла діарея, обов'язково потрібно змінити раціон харчування. У дієтичне меню необхідно включити правильно приготовані й корисні продукти, які поповнять втрату рідини, корисних речовин в організмі та відновлять процес травлення. Позитивний результат можливий тільки в разі дотримання всіх рекомендацій лікаря.