Гастрит: чим можна харчуватися, дієта, кращі ліки
Спосіб життя сучасної людини в мегаполісі досить активний. Він вимагає наявності міцної нервової системи та здорового шлунку, якій здатен все перетравити. Інакше зростає можливість отримати одну з найпоширеніших хвороб людей середнього та старшого віку – гастрит.
Як з'являється захворювання
Для багатьох так буває зазвичай: випити чашку кави чи міцного чаю замість сніданку та побігти на роботу. Інший варіант – сигарета, неодноразово викурена натщесерце, тоді як шлунок потребує харчування по годинах та повноцінного раціону. Проблеми з регулярним прийомом їжі характерні для студентів, що вічно поспішають, перекушують на ходу.
До людей, схильних до ризику розвитку гастриту, належать також менеджери, які важко відриваються від роботи або комп'ютера, щоб повноцінно поїсти. І багато жінок, які постійно перебувають у нерівній боротьбі із зайвою вагою, маючи прекрасне здоров'я, часто цілеспрямовано входять до зони ризику. У результаті такі претенденти можуть отримати захворювання на догоду красивій фігурі, при цьому принісши в жертву своє здоров'я.
Важливо! Організм має запас міцності, що особливо швидко витрачається в молодому віці. Однак він може дати раптову і жорстку відповідь на нехтування режимом харчування. В результаті при зверненні пацієнта з нездужанням або болем, лікар може поставити невтішний діагноз – гастрит.
Особливості та характерні риси
Визначення «гастрит» старе як світ. Воно походить від латинського слова Gastro («шлунок») та частинки -itis («запалений»). Захворювання характеризується кількома видами процесів. Це катар шлунку (стан, при якому запалена слизова оболонка органу травлення) та безпосередньо гастрит (загострення, що протікає як запалення м'язової та підслизової тканин шлунку).
Крім класифікації з локалізації, розрізняють дві основні форми гастриту:
Гостра (перша стадія). Це захворювання, яке може виникнути раптово. Воно протікає швидко. Як тригер захворювання виступають алкоголь, гостра їжа, харчові та інші отруєння, збудник Helicobacter pylori. Запалення характеризується гострим, нестерпним болем у шлунку, який може починатися після чергового прийому їжі (близько 40 хвилин) і триває кілька годин.
Хронічна форма (друга стадія). Це стан, що наростає поступово. Погіршується, якщо не лікувати його на першій стадії. Характеризується суттєвими порушеннями вироблення шлункового соку. Спостерігається зміна його кислотності (можливе зниження чи підвищення), погіршення травлення. Відбувається наростання атрофічних (незворотних) процесів у клітинах та тканинах.
Гастрит характеризується станом пацієнта, при якому слизова оболонка шлунку втрачає здатність до самостійного відновлення, в результаті порушується процес травлення. Їжа більше не перетравлюється з колишньою швидкістю. Вона погано чи зовсім не засвоюється організмом, спостерігаються процеси бродіння, метеоризм.
Відбувається змішування кислотності шлункового соку. Пацієнт перестає в належному обсязі отримувати необхідні для життєдіяльності речовини (білки, вітаміни, мікроелементи тощо), відбувається порушення обміну речовин, змінюється вага. Як наслідок – погане самопочуття, втрата енергії, біль.
Значення та вплив рівня кислоти шлункового соку при гастриті
Запалення шлунку буває при зниженому рівні кислоти. Це стан, при якому організму не вистачає достатнього для травлення обсягу ферменту, що розщеплює їжу та бореться з патогенною мікрофлорою всередині шлунку. Він характеризується наростанням рівня патогенних бактерій, що викликають запалення органу. Їжа повільно, погано перетравлюється. Спостерігаються неприємний, гнильний запах із рота, відрижка, здуття, метеоризм.
Фахівці діагностують також гастрит із підвищеним рівнем кислоти. Вироблення секрету небезпечне тим, що надмірна його кількість може «роз'їдати» стінки шлунку, утворюючи ерозії, мікротріщини, виразки. Для цієї патології характерними є кислий присмак у роті, відрижка під час їжі, часті печії. Можуть спостерігатися сильні болі в животі перед поглинанням їжі, під час сну.
Причини появи гастриту
Захворювання може виникати з поступовим наростанням або внаслідок зараження бактеріями. Існує ряд важливих факторів, які сприяють виникненню гастриту. Серед них:
-
наявність збудника Helicobacter pylori;
-
порушення та відсутність правильного режиму харчування (надто низька/висока температура їжі);
-
неповноцінна, одноманітна, неякісна їжа (фастфуд, напівфабрикати);
-
стан хронічного стресу;
-
шкідливі звички, дієти;
-
генетичні чи вроджені (морфологічні) захворювання людини.
Дуже важливо своєчасно звертатися за консультацією спеціаліста, не допускаючи занедбаних станів хвороби.
Симптоматика захворювання
Звернутися до лікаря варто, якщо виявлено один або кілька факторів:
-
дискомфорт (до, під час або після їди);
-
печія, печіння у стравоході, відрижка;
-
біль (гострий, хронічний) у шлунку, оперізуючий, на спині, за грудиною;
-
часта нудота, блювання, здуття живота, метеоризм;
-
кислий присмак, неприємний (затхлий) запах із рота;
-
«голодні» болі, важкість, почуття переповнення;
-
характерний для запалення наліт на поверхні язика;
-
відсутність апетиту, слабкість у тілі, передчасне насичення їжею;
-
дисбаланс роботи кишечника (запори чи діарея, кров у калі).
Наявність перелічених симптомів є серйозним приводом для звернення до сімейного лікаря за направленням до гастроентеролога. Постановка діагнозу спеціалістом відбувається на підставі комплексу проведених обстежень (загальні аналізи крові, калу, уреазний тест).
У деяких випадках призначається фіброгастроскопія, за допомогою якої визначається наявність чи відсутність збудника Helicobacter pylori. Залежно від результатів обирається тип майбутнього лікування. За основу береться комплексний медикаментозний підхід із дотриманням відповідної дієти.
Особливості лікування при гастриті
Якщо виявлено Helicobacter pylori, що викликає бактеріальні інфекції, то насамперед терапія гастриту починатиметься з призначення антибіотиків. Залежно від ступеня небезпеки виявленої патології буде застосовуватися адекватний препарат (наприклад, Амоксицилін, Кларитроміцин).
В інших випадках застосовується лікування з використанням наступних груп медикаментів:
-
Знімають гострий стан пацієнта (протизапальні, спазмолітики, противиразкові, загоювальні). Наприклад, Омез, Маалокс, Фосфалюгель, Клатинол, Но-Шпа, Меверин, ентеросорбенти (Ентеросгель), Ліферан.
-
Нормалізують травлення (рівень кислотності шлунка). До них відносяться: Мотіліум, Церукал, Мезим, Панкреатин (Креон).
-
Загальнозміцнюючі. Наприклад, Бефунгін.
Важливо після проведених лікувальних заходів закріпити ефект одужання. Для цього слід дотримуватися відповідної дієти, а також здорового способу життя.